Hälsa:Vetenskap

Share

Klådan sitter mitt i hjärnan

ShareKlåda kan vara plågsamt, men är också en viktig signal till kroppen att den är utsatt för ett hot på huden. Nu har kinesiska forskare upptäckt vad för nervceller i hjärnan som gör att vi upplever klåda, och som sen sätter igång kliandet. Read More »

Så här låter en vind på Mars

ShareFör första gången har ljud som det mänskliga örat kan uppfatta fångats på Mars. I klippet här ovan kan du lyssna på vinden som Nasas rymdsond Insight plockade upp efter drygt en vecka på planeten. Read More »

Krigets lärdomar kan rädda klimatet

SharePlaneten blir varmare och många forskare menar att en stor omställning krävs för att klimatet ska räddas. Men kan en så stor förändring av ekonomin och samhället ske i praktiken? Enligt vissa forskare kan svaret finnas i krig. Read More »

Nobelforskaren som tar fram cancermediciner utan biverkningar

ShareGregory Winter får årets nobelpris i kemi för upptäckter som bland annat har lett till nya mediciner mot cancer. Hans labb i England testar just nu en ny variant av sådana läkemedel – som siktar mot cellgiftsbehandling utan biverkningar.Read More »

Fyndet: 180 miljoner år gammal fisködla med mjuk hud och celler bevarade

ShareForskare påstår sig för första gången ha hittat ett 180 miljoner år gammalt fossil där till och med hud och rester av blod bevarats. Read More »

Chris Christie om opioidkrisen: Vi har gjort alldeles för lite

Share”Drogberoende är en sjukdom, inte ett moraliskt misslyckande” • SVT Nyheter möter Chris Christie, ordförande i Donald Trumps opioidkommissionRead More »

Hur kommer 5G att hjälpa oss i framtiden?

ShareSakernas internet, det vill säga uppkopplade vardagsföremål, kommer att utökas markant med hjälp av 5G. Detta enligt Theo Kanter, professor i distribuerade system vid Stockholms universitet.Read More »

Nobelpristagaren har hjälpt Hollywood

ShareI Hollywood finns det gott om filmer som porträtterar vetenskap på olika sätt, från det fantastiska till det jordnära. Ibland får filmskapare hjälp av framstående forskare för att vetenskapen ska presenteras korrekt. Frances Arnold, nobelpristagare i k...Read More »

Nobelpristagare i fysik: ”konstigt med så mycket fokus på att jag är kvinna”

ShareDonna Strickland är den första kvinnliga Nobelpristagaren i fysik på över 50 år. Frances Arnold är endast den femte kvinnan som någonsin får motta Nobelpriset i kemi. Men hur ser de själva på sin roll som nobelpristagare?Read More »

Nu är det slut på kostkriget mellan fett och kolhydrater

ShareFyra framstående kostforskare som tidigare förespråkat olika dieter har valt att samarbeta i en vetenskaplig rapport av kunskapsläget. En av slutsatserna är att fördelningen mellan fett och kolhydrater inte spelar någon roll, det är näringsrik mat som ...Read More »

Older Entries »
Share
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!