Hälsa:Vetenskap

Svindlande summa för sanering efter Fukushima

Kostnaden för att sanera efter kärnkraftskatastrofen i japanska Fukushima skulle kunna uppgå till uppemot 7 000 miljarder svenska kronor, enligt en rapport från tankesmedjan Japan Center for Economic Research, skriver SR Vetenskapsradion.Read More »

Ministern om gifter i kosttillskott: ”Det är väldigt allvarligt”

I Morgonstudion blev landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) utfrågad om hur hon ser på att det går att köpa förbjudna kosttillskott i svenska butiker. Jonatan Järbel från Vetenskapens värld förklarar hur granskningen gick till. Read More »

Hör och se metangasen som pyser ut ur permafrosten

I Arktis vet vi att det finns stora mängder metan och kol lagrat i permafrosten. Forskare oroar sig för att det ska släppas ut nu när permafrosten tinar. Når vi dit skulle växthuseffekten kunna förstärkas kraftigt. Read More »

Trots förbud – farliga kosttillskott säljs i Sverige

Kosttillskott som innehåller farliga ämnen säljs i svenska butiker, trots att de har belagts med försäljningsförbud. Det visar en kontroll som SVT Nyheter har gjort. I praktiken kan de, trots förbudet, fortsätta säljas inom e-handeln och av andra butik...Read More »

Lista: Det här visste du inte om kosttillskott och vitaminer

Fett från fårull används idag för att framställa majoriteten av världens D-vitamintabletter. Och trots alla vitamintillskott som finns har skörbjugg dykt upp i västvärlden igen. Spela klippet för att ta del av tre överraskande fakta om vitaminer....Read More »

Här skapas de konstgjorda vitaminer som finns i dina tabletter

Vitaminer och kosttillskott är en global industri som omsätter 1 000 miljarder kronor årligen. En stor del av produktionen är syntetiska vitaminer som tillverkas i fabriker, där de framställs med hjälp av komplexa kemiska föreningar. Vitaminerna som vi...Read More »

Fönstret som kan lagra solenergi

Svenska forskare har specialdesignat en molekyl som lagrar solstrålar på dagen och släpper ut energin som värme på kvällen. Read More »

Äldre ska få hjälp att hålla balansen – med svans inspirerad av geparden

En robotsvans som hjälper till att hålla balansen, det är vad ett japanskt forskarteam nu har utvecklat. Syftet är att hjälpa äldre och ostadiga människor att kunna röra på sig enklare.Read More »

Mikroplaster faller som snö i Arktis

Trots att Arktis är en av få platser på jorden som människan inte exploaterat i särskilt stor grad faller plast från himlen enligt en ny studie. Read More »

Ny studie: Adhd-medicin påverkar hjärnans utveckling

Allt fler barn och unga får adhd-medicin. Ämnet som ingår i flera av dessa mediciner, metylfenidat, tycks påverka utvecklingen av hjärnan hos barn men inte hos vuxna. Forskare efterlyser nu en större försiktighet vid förskrivning av dessa preparat till...Read More »

Older Entries »
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!