Hälsa:Vetenskap

Share

”Det kan vara kört absolut, men jag har hopp om att vi är tillräckligt smarta”

ShareKlimatet genom historien, stigande havsnivåer och hur vi konsumerar var några av huvudämnena under SVT:s klimatchatt igår. Intresset var stort med över 500 inkomna frågor.Read More »

Ställ dina frågor om människans påverkan på klimatet

ShareStäll dina frågor om klimatet! Ikväll sändes andra delen i Vetenskapens världs ”Världen i växthuset” och med anledning av det anordnar vi här en chatt.Read More »

Plöjningsfritt jordbruk – en koldioxidsug?

ShareOmkring en fjärdedel av Sveriges åkrar plöjs inte, oftast för att spara tid och bränsle. Men forskning visar dessutom att plöjningsfri odling tillsammans med andra jordbrukstekniker kan få jorden att suga åt sig mer koldioxid.Read More »

Fördelar och nackdelar med plöjningsfri odling i Sverige

ShareIntresset för plöjningsfri odling ökar på många håll, så även i Sverige. SVT Vetenskap bad Helena Aronsson, samverkanslektor i växtnäringshushållning vid Sveriges lantbruksuniversitet, berätta vilka fördelar och nackdelar som finns med plöjningsfri odl...Read More »

Sverige rustar för stigande havsnivåer

ShareKlimatförändringarna gör att havet stiger över hela världen. I Sverige är det kusten längs Skåne, Halland och Blekinge som är allra värst drabbad. Där kan havet stiga upp mot en meter tills i slutet av seklet och vid storm över tre meter. Read More »

Så kommer världens städer se ut om havsnivåerna höjs

ShareEtt varmare klimat med förändrade havsnivåer kunde orsaka förödande översvämningar där mängder av städer skulle hamna under vatten. Spela klippet ovan för att se hur världens städer skulle se ut om havsnivåerna höjdes.Read More »

Forskare kan ha hittat hjärnans “lyckopunkt”

ShareSkratt och glädje verkar vara förknippat med en viss punkt i hjärnan. När amerikanska forskare stimulerade en centimeterstor stor punkt i hjärnan hos några epilepsipatienter började de skratta. Även när de ansträngde sig för att låta bli.Read More »

Sälens fortplantning påverkas när havsisen krymper i Östersjön

ShareHavsisen i Östersjön krymper på grund av den globala uppvärmningen. Nu riskerar sälen vikares fortplantning på grund av det. Det visar en ny rapport från Finlands miljöcentral, Syke. – Det är många arter och organismer som är beroende av havsisen, säge...Read More »

Smart liten fisk klarar spegeltest

ShareDen blå putsarfisken verkar kunna känna igen sin egen spegelbild. När forskare märkte fisken med en brun fläck, som bara syntes i en spegel, försökte den skrubba bort den. Det kan tyda på att fiskars kognitiva förmåga är högre än man antagit.Read More »

Jordens magnetfält rör sig allt snabbare mot Sibirien

ShareJordens magnetfält har använts för navigering sedan de första kompasserna uppfanns i Kina för tusen år sedan. Men alla kanske inte vet att den magnetiska nordpolen rör sig – och har ökat takten. Och man vet inte varför.Read More »

Older Entries »
Share
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!